2014. július 29., kedd

10 éve a JEKÁ-val - Tirol és a JEKA életérzés


10 év minden kapcsolatban egy meghatározó mérföldkő. Még pontosan emlékszem az első információs útra, milyen boldogan és lelkesen tértem haza, pontosan tudtam ezt kerestem, ezt a szabadságot, egyben biztonságot, melynek keretében eljuttathatom diákjaimat és kollégáimat Ausztria és Németország legszebb vidékeire, lehetőséget kínálva a német nyelv gyakorlására és felejthetetlen turisztikai élmények nyújtására. 

Hihetetlen, hogy ilyen gyorsan eltelt ennyi év...

Tirol és a JEKA életérzés, „függőség” az iskolánkban, még a ballagó nyolcadikosok is beépítik búcsú beszédükbe a felejthetetlen élményeket. Generációk nőnek fel és hívás, kérés nélkül jönnek, jelentkeznek a júniusi útra. A férőhelyek pillanatok alatt elfogynak, várólista van. Mi az oka? Minden, amit ez a tábor nyújt:a közös mosogatás, főzés, a túrák, az izzadságcseppek, a sok nevetés, a közvetlen kapcsolat tanár és diák között, mely egész tanévben egy külön, közös nyelv azok között, akik részesei ennek az élménynek, a munkájukat szeretettel és önzetlenül végző magyar-belga munkatársak, hiszen ők mindig ott állnak a háttérben, segítenek, kiszolgálnak és velünk örülnek (ha van rá idejük). 

Óriási felelősség számomra, évről-évre mindig új programot összeállítani, azért dolgozni, hogy soha, senki ne jöjjön haza elégedetlenül. Egy dolog talán fontos, ami kicsit a mi titkunk, a kiváló csapatszellem. Ennyi év alatt megtaláltam a legfontosabb segítőtársakat, akik főznek, akik irányítják a konyhai munkát, vezetik a túrákat, utaztatnak minket, lelkesek, megszállottak, mint én, és ez a varázs magával ragad mindenkit. Nekik szeretném megköszönni elsősorban, aztán Erzsinek, Erzsónak a segítséget az út megszervezésében és végül, de nem utolsó sorban a kinti belgáknak a gondoskodást.

Az idei út helyszíneit szeretettel ajánlom minden csoportvezetőnek, íme egy kis ízelítő:
 1.nap: Melk az apátság épülete, útközben kis kitérővel kényelmesen megtekinthető. A program 1 órás, plusz 30 perc, séta, fotózás, jól esik a hosszú buszozás közben.


2.nap: Stanzachtól 18 km-re található Gramais falucska, festői szépsége mellet Ausztria legkisebb falucskája is egyben. Az egész napot itt töltöttük, felmentünk a Kogelseehez. Komoly szintemelkedése és a köves talaja miatt, gyakorlott túrázóknak ajánlom, szigorúan biztonságos felszereléssel, de aki nem akar nekivágni ekkora útnak, akad bőven könnyebb túraútvonal a számára.
3.nap: Fáradt izmainkat egy békés és csodálatos hajóúttal igyekeztünk kipihenni Murnau am Staffelsee festői szépségű tavacskáján, majd rövid sétát tettünk a városban. Innen Oberammergauba mentünk a Wellenberg élményfürdőbe.

4.nap: Lindau és Bregenz, két gyönyörű város, rengeteg látnivalót kínált számunkra. Egyik a közvetlen vízparti élményével, hangulatos szűk utcácskáival, a másik a felvonóból szemünk elé táruló Bódeni-tó látványával és az Alpesi Állatkerttel.

5.nap: Egy nagyon kedves és békés, nyugodt táj, a Tannheimertal, mindenkinek jóleső túrát, kikapcsolódást, hangulatos Hüttéket, festői szépségű tavacskákat kínál.

6.nap: Garmisch-Partenkirchen, szinte minden évben kínál valami lenyűgözőt, az Alpspix kilátótól a szikla szurdokokon át, az Eibsee tó hűvös nyugalmáig. Az idén a Höllentalklamm volt az úti cél (szánjunk rá 4 órát, megéri!)


7.nap: Útközben mindig megállunk, kihasználva az utolsó perceket is. Az idén Imstben, hogy végre végigszáguldhassunk Ausztria leghosszabb nyári bobpályáján. Felvonó visz fel az induló pontig.





Csordásné Bodnár Anikó
Budaörs Kesjár Csaba Általános Iskola