2013. február 13., szerda

A vadludakról


Azt ígértem, hogy következő alkalommal északra vesszük az irányt, Norvégia felé, és erről eszembe jutottak a vadludak...


Az öt tény és tanulság  a kanadai vadludakról, amely csapatunk hitvallása lett az évek során, ha elolvasod, Te is tapasztalhatod igazát,  közösség formáló erejét.  





Tény: A vadludak csoportosan „V”alakban szállnak. Repülés közben mozgatják szárnyukat, s a levegő felhajtó ereje fenntartja a következő ludakat. Így lehetséges, hogy 71%-kal hosszabb távolságot tudnak megtenni, mintha csak egyetlen pár repülne.
Tanulság: Ha egymást segítve dolgozunk, s közösségi szellemben végezzük a munkánkat, sokkal gyorsabban érjük el a célt.

Tény: Ha egy vadlúd kirepül a sorból, és egyedül próbál célhoz érni, azonnal lelassul, mert nem segíti őt többé a levegő emelő hatása, amelyet a többi vadlúd szárny csapásai biztosítanak számára. Így gyorsan visszarepül a sorba, hogy repülése könnyebbé váljon a társai erőfeszítése által.
Tanulság: Ha annyi eszünk van mint egy kanadai vadlúdnak, akkor együtt dolgozunk a közösséggel a közös cél érdekében.

Tény: Amikor a vezető lúd elfárad, egy másik veszi át a helyét az élen.
Tanulság: A közösségben el kell fogadnunk egymásrautaltságunkat, s a megfelelő pillanatban átadni vagy átvenni a munkát éppúgy, mint a vezetést.

Tény: Repülés közben a hátsó vadludak hangosan gágognak, hogy az elsőket erőfeszítéseikben biztassák.
 Tanulság: A közösség nem létezhet szurkolók nélkül, és fontos, hogy a gágogás biztató legyen.

Tény: Ha egy vadlúd megbetegszik, két társa leszáll vele, s addig együtt maradnak, míg meggyógyul, vagy elpusztul. A ludak ezután visszatérnek a saját közösségükhöz, vagy hármasban, vagy már csak kettesben. Olykor egy másik közösséggel repülnek, míg el nem érik a sajátjukat.
Tanulság: Ha annyi együttérzés lenne bennünk, mint a vadludakban, átsegítenénk egymást a nehéz időkön, ahogyan ők teszik.




Ugye, milyen tanulságos, szép történet. Ígérem, hogy a következő bejegyzésben tényleg a norvég kirándulás lesz írásom témája, vadludakkal, trollokkal, vikingekkel, rénszarvassal.... :) 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése